Copyright all rights reserved piaplatina.se
Kan Toscaringen användas på människor också?
Ja, Toscaringen kan användas till att plocka fästingar från människor och alla våra husdjur.
Hur använder man ringen för att plocka bort fästingar?
I samma ögonblick du hittat en fästing tar du av dej ringen från fingret.
Trä in fästingen genom det stora öppningshålet och fös in den i det avsmalnande spåret så långt det går.
Vrid hela ringen på samma sätt som om du skulle vrida på en vingmutter (med- eller motsols spelar ingen roll) och efter ett/ett par varv känner man genom ringen att fästingen kommit släppt taget och kommit loss.
Kontrollera gärna att fästingen är intakt - har du använt ringen på rätt sätt ser man huvudet och mundelarna sticka upp på utsidan av ringskenan- innan du avlägsnar fästingen genom att fösa ut den ur spåret. Ta gärna en pappersbit eller annat som underlag och fös ut fästingen.
Det rekommenderas att man avlivar fästingen och kastar den i soporna så ev. smitta inte kan föras vidare.
Ska man vrida eller rycka upp fästingen?
Man kan rycka upp fästingar om man vill men vi själva väljer att alltid vrida eller snurra upp dem. Det är en på alla sätt lugnare metod och man slipper ryckandet i huden.
När ens hund fått en liten fästing t.ex.nära ögat är det en lindrigare process att snurra upp den.
Genom att vrida/snurra upp fästingen lyckas vi till 100% dvs hela fästingen kommer upp - varje gång!
Vi dubbelkollar alltid att huvud- och mundelarna är med innan vi avlivar den plockade fästingen. Man kan enkelt hålla upp ringen mot ljuset så ser man lätt att fästingen (oftast) lever och viftar frenetiskt för att komma loss.
Studerar man fästingens anatomi och tillvägagångssätt när den biter fast förstår man varför det är en säkrare metod att snurra eller vrida.
Då fästingen biter sig fast utsändrar den flera ämnen genom sin saliv, dels för att bedöva och dels för att förankra sig i huden på värddjuret. Det cementerande ämnet bryts sönder vid vridning, dvs ämnet krackelerar och går sönder och fästingen kan inte spjärna emot.
Både den s.k. ”fästingsnararan” och ”kofoten” snurras på samma sätt.
Fördelen med Toscaringen är att man aldrig ens av misstag kan komma åt att skada t.ex. ögonen om hunden rycker till oväntat, och hundar skräms inte av en rund trubbig form. De mer traditionella fästingplockarna är oftast mer spetsiga och vassa i formen vilket får både två- och fyrbenta att instinktivt rygga och tycka att det är obehagligt när det ska plockas fästingar från ögonpartier och andra känsligare områden.
Är det nickel i silverringen?
Nej, det finns inget nickel i Toscaringen. Ringen produceras helt och hållet i Sverige och enligt svensk lag är det inte tillåtet med nickel i silverlegeringar.
För att en legering ska få kallas nickelfri får nickelhalten inte överstiga 0,005 % enligt EU bestämmelser.
Silvret kommer från en av Sveriges största leverantörer av ädelmetall och Toscaringen tillverkas i Göteborg av företaget piaplatina.
Silvret håller silverhalten 925/00 och är s.k. sterlingsilver, den allra vanligaste legeringen för smycken. Det betyder att det är 92,5 % finsilver och 7,5 % koppar (koppar är nödvändig legeringsmetall, finsilvret är för mjukt annars)
I 18K rödguld är fördelningen 75% finguld, 25 % silver och koppar.
Varför tillverkas den i äkta silver och guld?
Silver och guld är de smyckesmetaller vi använt i alla tider och silver har också den fina egenskapen av att vara antibakteriell. Silvret i Toscaringen är dessutom extra hårt för hållbarhetens skull.
Även för Toscaringens bärares trygghet har piaplatina valt silver och guld som material då att de lätt kan klippas upp om olyckan skulle vara framme.
Toscaringens mönster på ovansidan är också utformat med tanke på bärarens säkerhet. Om en olycka händer med handen eller fingrarna - och man inte hinner få av sig ringen - kan man lätt klippa upp silver eller guldringen där mönstret är som smalast med vilken avbitartång som helst. På så sätt räddar man fingret från att stasas (få blodstockning) och dess tråkiga följder.
En ring av annan metall t.ex. stål eller titan är inte lika lätt att klippa upp vid behov.
Vid alla skador som på något sätt berör arm,hand eller fingrar ska alla ringar och andra smycken avlägsnas så fort som möjligt!
Piaplatinas devis är: man kan alltid köpa nya ringar men inte nya fingrar.
Varför är den så bred?
Ringens bredd är 10 mm och höjd 2 mm vilket gör att den är stabil och behåller både form och funktion år efter år. Ingångshålet på ringens ovansida är 8 mm som bredast och det gör det lättare att även plocka större fästingar.
Många bärare uppskattar att ringen är svagt kupad på insidan och upplever att den är lättare att få av och på fingret, även när man är varm och kanske lite svullen om fingrarna.
Flera kunder har kommenterat att de blivit postitivt överraskade av hur skön den är på fingret.
För alla de som är ovana att bära bredare ringar -eller ringar överhuvudtaget - rekommenderas att man tar av sig ringen för natten.
Hur tar man hand om Toscaringen?
Efter fästingplockning tvättar man av ringen med tvål och vatten, dvs.vanlig ”handtvätt”.
Ringen bibehålls ren och fräsch vid varje tillfälle man tvättar sina händer.
Silver får en charmig patina då silver repas lätt och vid vardaglig användning utsätts den för mekanisk nötning hela tiden.
Önskar man få ringen upputsad till ursprungligt nyskick kan man skicka den till piaplatina för kostnadsfri polering eller låta sin guldsmed glänsa upp ringen.
Är din ring matterad och den matta ytan har blivit blankare kan den också lätt återställas genom att borsta upp den till nyskick. Skicka gärna till piaplatina för kostnadsfri ytbehandling eller vänd dig till din guldsmed.
Har du valt en oxiderad ring, s.k. antikbehandlad och den har ”bleknat” av slitage är du välkommen att skicka den till piaplatina för ny kostnadsfri antikbehandling.
Kan man ändra storleken i efterhand?
Varje ring specialtillverkas för kund och byte till en ny ring i annan storlek sker endast efter överenskommelse och förutsätter att ringen är oanvänd och i absolut nyskick.
Att ändra ringstorlek genom att trycka ihop eller sträcka ringen påverkar fästingplockarfunktionen negativt och vi rekommenderar ej heller att såga upp skenan för att ta bort alt. lägga i bit. Vid all lödning och annan upphettning påverkas hållfastheten dvs. ringen kommer inte att vara lika tålig.
Varför heter den Toscaring istället för fästingring?
Tosca heter familjens hund, hovawarten Laruskan Aquila, född 2004, och det är hon som inspirerat till uppfinningen. Äras den som äras bör!
Fästingring kallas den röda ring som oftast uppstår efter fästingbett. RIngen är ofta i samma storlek som en 5-krona och ser man en sådan ring bör man genast vända sig till sjukvården.
Bokstäverna i Toscas namn står också för: Take Off Small Creapy Animals
Om man inte vill/kan ha ring på fingret?
Några förslag: häng den i en kedja runt halsen eller trä en hårsnodd runt ringen och bär den i nyckelringen.
Tänk på att ha den lättåtkomlig, då kommer den till användning.
Häng den inte på kopplet eller hundens halsband - det är alldeles för stor risk att fastna och orsaka olyckor!