Toscaringen


Toscaringen "tar" alla fästingar från människor och djur


 Hundar får ofta fästingar runt ögonen och vår erfarenhet är att de inte heller ryggar tillbaka när man närmar sig t.ex ögat med Toscaringen.


   Djur är intelligenta  och förstår att en rund trubbig sak inte kan skada, inte ens av misstag.




  Den unga kvinnan slumrade till på gräsmattan och när hon vaknade kände hon att något satt i ögonvrån. En väldigt liten fästingnymf hade bitit fast, man kunde bara se bakbenen på fästingen.


  Det gick lätt att plocka fästingen med Toscaringen genom att först sträcka ut huden på ögonlocket - på så sätt blir det lite lättare att kila fast en så pytteliten fästing.


  På mindre än 5 sekunder hade fästingnymfen snurrats loss och det gick lätt att se att den var intakt.

  Det hade nog inte varit lika smärtfritt att plocka med en pincett så nära ögat..

      


 





















   

Skogens farligaste djur...

Idag säger man att var femte fästing bär på Borrelia.


  Fästingen föds av en fullvuxen hona som intagit sitt sista blodmål. Honan släpper ca 2000 ägg, ett och ett i taget. Dessa ägg hamnar ofta på en liten yta.

Äggen blir till larver och ser då ut som en miniatyrfästing med 3 par ben. Efter sin första måltid förvandlas larven till en nymf och utvecklar det sista benparet.


  Sista stadiet till fullvuxen fästing med möjlighet att producera ägg sker efter den sista blodmåltiden. Fästingen lever ca 3-4 år och äter 1 måltid per säsong då den ökar sin egen vikt 23 gånger.


  En sträng och kall vinter gör att fästingarna ligger tryggt under snötäcket och bildar ett enzym som gör att deras inre organ inte tar någon skada av kylan.